Una pe zi

Săcărâmb, un loc fascinant!

Am simțit nevoia să merg într-o zonă izolată de munți și păduri. Să stau în liniște și să mă uit la strălucirea stelelor, în noapte, într-un tăcut al cerului. Am ales satul Săcărâmb la o distanță de 20 de km de Deva. Aici am stat / am fost cazată la pensiunea Anastasia, unde gazda, doamna Emila Hamos, m-a primit cu un zambet larg pe chip.

Vila este situată pe un deal care te întâmpină cu o priveliște ruptă dintr-un basm. Interiorul vilei îți bucură ochiul prin culoare și bun gust. Doamna Emilia este de profesie arhitect și a pus în fiecare colțișor al vilei câte o bucată din frumos, rafinament și aer de regal. Curtea vilei este plină de flori, brazi și un pin care îți zâmbește șugubăț în fiecare dimineață.

Tot locul este o explozie de lumină și culoare, o încântare a tăcutului omenesc și un cântec al tuturor viețuitoarelor. Nu-ți vine să vorbești, ci să taci și să asculți. Aici nu ai cum să nu te recunoști, să nu te vezi și să nu devii conștient de Sinele tău. Aici ești una cu prezentul și cu absentul. Ești și nu ești.

În Săcărâmb am pășit prima data anul trecut, iulie 2018. Pașii mi-au fost îndreptați către Biserica Trăsnită. La Biserica Trăsnită am întâlnit o echipă de voluntari, arheologi, scriitori, un protopop de Hunedoara, lucrau la ruinele Bisericii, la rămășițele părintelui Vasile Coloși.

Aici i-am cunoscut pe Alexandru Pavel Tokar (scriitor), Radu Hașa și Constantin Sandu Milea.

Merită citite carțile domnului Alexandru Pavel Tokar, ultima carte pe care am cumpărat-o este “Săcărâmb 550 de ani.”

Radu Hașa este președintele publicației „Vatra Românească”. Este o publicație unde se scriu articole despre adevărul nostru istoric.

Constantin Sandu Milea, un artist, un sculptor,arhitect,  un vizionar, un iubitor de Brâncuși.

Este plăcut să stai să-i asculți, să asculți poveștile Săcărâmbului și nu numai.

În ciuda a tot ceea ce se întâmplă în România, sunt oameni care fac tot ceea ce pot și ceea ce trebuie pentru ca noi să aflăm din experiența trăitorilor din locurile frumoase și pline de istorie din România.

Acum, călătorule, te las pe tine să-ți îndrepți gândul și pașii către cunoaștere, către adevăr.

A-ți lăsa trupul și inima să poposească în Săcărâmb este o adevărată binecuvăntare!

Inspirație ție,

Liliana

 

„Coloana Îngerilor Melancolici – Alesei de Lumină „ARITHEA”
(foto: arhitect Sandu-Milea Lucian)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: